Ochrona rzadkich ptak闚 strefowych w wybranych obszarach Natura 2000 na Lubelszczy幡ie

gatunki
W這chatka

 

Charakterystyka gatunku

W這chatka Aegolius funereus to niewielka sowa z du膨 kanciast� g這w� oraz krótkim ogonem. D逝go嗆 jej cia豉 wynosi ok. 25 cm a rozpi皻o嗆 skrzyde� 55-62 cm. Cech� charakterystyczn� tego ptaka s� obficie, bia這 opierzone nogi i palce - st康 wzi窸a si� jej nazwa. Sowa ta ma �ó速e oczy, otoczone jasn� szlar� z czarnym obrze瞠niem. Silnie uniesione „brwi" nadaj� jej twarzy wyraz zdumienia. Ubarwienie w這chatki z wierzchu jest jasnobr您owe z licznymi, rozmytymi plamami, natomiast od spodu pióra s� bia貫 z nieregularnymi rz璠ami szarobr您owych, pod逝積ych, rozmytych plam. 

Dymorfizm p販iowy w upierzeniu nie jest zaznaczony, natomiast widoczny jest w masie cia豉 - samice s� ci篹sze od samców. W powietrzu poznamy tego ptaka po równym, prostoliniowym locie oraz zaokr庵lonych skrzyd豉ch. Sowy te aktywne s� przede wszystkim noc�, natomiast dzie� sp璠zaj� ukryte przy pniu, w g瘰tych koronach drzew iglastych.

W這chatka w zale積o軼i od miejsca wyst瘼owania mo瞠 by� ptakiem osiad造m lub w璠rownym. Jest to uwarunkowane przede wszystkim dost瘼no軼i� pokarmu w okresie zimy. W這chatki gniazduj帷e w po逝dniowej cz窷ci zasi璕u s� generalnie osiad貫 i podejmuj� w璠rówki na niewielkie odleg這軼i, wyj徠kowo do kilkuset km.

Gatunek ten jest monogamiczny i terytorialny. Wielko嗆 terytorium l璕owego wynosi oko這 1 km2. Dojrza這嗆 p販iow� w這chatki osi庵aj� po pierwszym roku 篡cia. Samce intensywnie nawo逝j� w swoich rewirach od ko鎍a lutego do maja. Ptaki te gnie盥膨 si� g�ównie w dziuplach po dzi璚iole czarnym, ch皻nie zajmuje tak瞠 odpowiednie budki l璕owe. Badania dowiod造, 瞠 w這chatki wr璚z preferuj� budki l璕owe, w których osi庵aj� wi瘯szy sukces l璕owy, wychowuj帷 wi璚ej m這dych ni� w naturalnych dziuplach. Najcz窷ciej wyprowadzaj� 1 l璕 w roku (2 w latach obfituj帷ych w pokarm). Samica sk豉da jaja od marca do maja i wysiaduje je przez oko這 28 dni. Samiec w tym czasie dostarcza do gniazda pokarm. Piskl皻a opuszczaj� gniazdo po oko這 miesi帷u, a potem przez kolejne kilka tygodni dokarmiane s� przez oboje rodziców.

 

字odowisko l璕owe

W這chatka zamieszkuje rozleg貫, stare bory sosnowe, jak równie� ponad 100-letnie buczyny z udzia貫m 鈍ierka i jod造.  Wa積ym elementem 鈔odowiska, w którym wyst瘼uje  s� tereny otwarte: zr瑿y, wiatro這my, doliny rzek i potoków, bagna, uprawy le郾e, a nawet dr庵owiny i m這dniki, które cz瘰to wykorzystuje jako dzienne schronienia. Unika terenów zasiedlonych przez wi瘯sze gatunki sów.

 

Pokarm

Dieta w這chatki nie jest do ko鎍a poznana. Pokarm tej sowy stanowi� przede wszystkim drobne ssaki, g�ównie nornikowate, w mniejszym stopniu myszy i ptaki. W dziuplach i budkach l璕owych cz瘰to tworzy spi瘸rnie. W zale積o軼i od stopnia pokrycia terenu przez  ro郵inno嗆 poluje na terenach otwartych lub w lu幡ych drzewostanach.

 

Wyst瘼owanie

Wyst瘼uje w iglastych lasach Europy Pó軟ocnej oraz w analogicznych strefach Ameryki Pó軟ocnej. Po逝dniowa granica zasi璕u przechodzi przez 字odkow� Europ�, Azj� i Chiny. Mo積a j� spotka� te� w Alpach i 鈔ednich górach. W Polsce wyst瘼uje nielicznie, g�ównie w górach i na pó軟ocy kraju (puszcze: Bia這wieska, Augustowska, Knyszy雟ka, Piska oraz Pomorze Gda雟kie). Liczebno嗆 w Polsce szacuje si� na 700-1000 par.

 

 Rozmieszczenie stanowisk l璕owych w這chatki na podstawie Atlasu ptaków l璕owych Lubelszczyzny (Wójciak i inni 2005)

 

Status

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej Czerwonej Ksi璠ze Zwierz徠 jako wymagaj帷y szczególnej troski i w Za陰czniku I Dyrektywy Ptasiej.

 

Zagro瞠nia

  • presja ze strony drapie積ików, szczególnie kuny;
  • wyr帳 starych drzewostanów i fragmentacja lasów;
  • uproszczenie struktury przestrzennej lasu.

 

 

 

 

 

 

Strona g堯wna | Kontakt | Aktualno軼i | Gatunki | Monitoring | Ochrona | Promocja | O projekcie | LTO na Facebooku, Twitterze i Youtubie
© LTO 2015 waldemi
L o g i n H a s � o